miercuri, 8 august 2012

Baklava

Ingrediente:

2 cani zahar brun (aprox 600 g)
600 g zahar tos
1 lime
1 pastaie vanilie Bourbon
1 lingura scortisoara macinata
1 pachet unt
0,5 l apa
60 g fistic
400 g amestec de nuci, alune de padure si caju
24 foi de placinta ( 2 pachete)



Mod de preparare:

Se macina nucile, alunele si caju impreuna; fisticul se macina separat.


Nucile macinate le amestecam cu o cana de zahar brun si o lingura de scortisoara.

Pe fundul unei tavi punem hartie de copt iar untul il punem la topit.





Dupa ce acesta s-a topit, ungem hartia de copt si asezam prima foaie. In continuare
se unge cu unt fiecare foaie



Dupa ce am asezat in tava 10 foi, asezam umplutura centrala reprezentand 1/2 din
amestecul de nuci cu zahar


Adaugam apoi 6 foi pe care de asemenea le ungem cu unt, dupa care asezam 1/4
din amestecul de umplutura.





Repetam operatiunea de mai sus cu alte 6 foi dupa care se adauga umplutura ramasa ( 1/4)

Peste acest ultim rand de umplutura se mai intind 4 foi dintre care numai 3 le ungem
cu unt; ultima foaie nu trebuie unsa .


Luam apoi un cutit bine ascutit si taiem prajitura pe diagonala,


si dam la cuptor la foc mediu pentru 30-35 minute.



Cat timp tava se afla la cuptor se prepara siropul :

se pune apa la fiert si se taie pastaia de vanilie pe lungime.


Cand apa incepe sa clocoteasca adaugam o cana de zahar brun, zaharul tos, zeama
de lime si  pastaia de vanilie lasand sa fiarba la foc mic pana scoatem tava din cuptor.





Dupa ce am scos tava de la cuptor, se ia de pe foc siropul clocotit si se varsa  
peste parjitura fierbinte.





Presaram apoi fisticul macinat






iar dupa ce se raceste complet se lasa la frigider pana a doua zi, cand se poate servi





POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu